11 Mart’tan Sonra Rusya İnternet Bağlantısını Dış Dünya’ya Kapatıyor

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından bir çok ülke yaşanan bu olayı kınayıp ağır yaptırımlarda bulundu. Tepki gösteren ülkelerin uygulamış oldukları ağır yaptırımlar daha önce hiçbir ülkeye uygulanmamıştı. Yaşanmış olan bu olaya karşı birçok firma sessiz kalmayıp onlarda yaptırımlarda bulundu. Kimisi iş ilişkisini kesip, kimisi de ağır ambargolar yaptı. En çok teknolojik yaptırımlara maruz kalan Rusya, dış dünya ile olan bütün internet bağlantısını kapatma durumu söz konusu.

Uzun bir süredir dış dünya ile internet bağlantısını kesmek için çalışma yürüten Rusya, Rus menşeili internet sitelerini ülkesine çağırdı çağırdı. Rusya DNS'i kullanılıp, ".ru" uzantılı uzantısı eklenerek 11 Mart tarihine kadar hizmet vermesini talebinde bulundu. Rusya'nın asıl amacı interneti dışa bağlı olmadan çıkartıp sadece kendi kontrolünde bulundurmak istemesi.


En başta yer alan Amerika merkezli dev teknoloji şirketleri bulunmak üzere birçok ülkenin teknolojik yaptırımıyla karşı karşıya kalan Rusya, 11 Mart itibariyle internet bağlantılarını dış dünyadan ayırmayı planladı. 5 Mart 2022 tarihli Rus Dijital Kalkınma, Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanlığı'nca yapılan bir açıklamada Rus domaini olan siteler .ru uzantılı adreslere geçiş yapıp bunun yanında Rus internet sitelerinin serverlarını Rusya'ya getirmeleri gerektiği, Rusya DNS'i kullanılması talebinde bulunurken mail adreslerinin RuNet'e bağlı bir şekilde hizmet vermesini istedi. Yapılan açıklama ek olarak Rus internet sitelerinden indirilen yabancı kaynaklı kodların ve şablonların kalıcı olarak silinmesini istedi.

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.