ABD’de Ebeveyn İzni Olmayan Çocuklar Sosyal Medya Kullanamayacak

ABD’nin Utah Eyaleti’nde çıkan yasaya göre reşit olmayan bireyler, TikTok, Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarını ailelerinden onay alınmadığı taktirde kullanamayacak. Eyalet Valisi Spencer J. Cox, sosyal medyanın çocuklar üzerindeki psikolojik rahatsızları çoğalttığına dikkat çekti.

ABD’nin Utah Eyaleti’nde 18 yaşının altında olan bireylerin sosyal medya kullanımına yönelik kısıtlama gerildi. Utah Eyalet Valisi Spencer J. Cox, sosyal medya yasasının onayladığını kamuoyu ile paylaştı.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Cox, sosyal medyanın reşit olmayan çocuk ve gençlerde depresyon ve çeşitli psikolojik rahatsızlıklara neden olmasının yanında bu tip rahatsızlıkların da arttığını vurguladı.

Ebeveynler Çocuklarının Hesaplarına Erişebilecek

Çıkarılan yasaya göre, Utah Eyaleti’nde ikamet eden vatandaşlar için sosyal medya platformlarında yaş doğrulaması uygulanacak. Böylelikle reşit olmayan bireyler için uygun olmayan tüm reklamlar kısıtlanacak ve bu kişilerin takip etmediği veya arkadaş olmadığı kullanıcılar tarafından mesaj alması engellenecek. 18 yaşın altındaki hesapların aramalarda görünmemesinin yanında 22.30 ile 06.30 saatleri arasında sosyal medyaya erişimleri kısıtlanacak. Sosyal medya platformlarının gençlerin hesaplarına ebeveynlerinin erişebilmesi için gerekli izinleri de vermesi gerekecek.

Yasaya Uymayan Şirketlere Büyük Yaptırım

Yasaya göre, şirketlerin reşit olmayan bireylerin sosyal medyaya bağımlılıklarını arttıracak tasarımların veya özelliklerin sosyal medya platformlarında bulunmayacağı belirtildi. Sosyal medya platformlarının yasaya uymadıkları taktirde 250 bin dolar para cezasına çarpıttırılmasının yanında bu tarz tasarım veya özelliklere maruz kalan her çocuk için de 2 bin 500 dolar para cezası almaları da yasa içerisinde yerini aldı.

‘Türkiye’de de çıkması gerek’

ABD Utah Eyaleti’nde çocuklara ve gençlere yönelik çıkarılan sosyal medya yasasına yönelik fikrini sorduğumuz 13 yaşında çocuğu bulunan Meryem Köse, yasanın gerekli olduğunu, psikolojik gelişimleri açısından ve zamanlarını ekran başında harcamamaları için önemini vurgulamanın yanında Türkiye’de de bu tarz bir yasanın çıkması gerektiğini söylediler.

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.