Apple Çalışanlarının Yapay Zekâ Platformlarını Kullanması Yasaklandı

OpenAI, iPhone için ChatGPT uygulamasını resmi olarak yayınlamasının ardından Apple, çalışanlarının üretkenliğini olumsuz etkileyeceği varsayımından hareketle yapay zekâ platformlarının kullanılmasının yasaklandığını belirtti.

OpenAI, geliştirdikleri algoritma ile kullanıcıların sordukları en basitinden en karmaşığına kadar sordukları sorulara cevap veren yapay zekâyla popüler şirketler arasında yerini aldı.

Wall Street Journal’da yayınlanan bir habere göre, yapay zekâ platformlarının çalışanlara yönelik gizli veriler topladığına dair bazı belgeler gün yüzüne çıktı. Hem şirket hem de çalışanların verilerinin korunması için Apple, ChatGPT’nin yanı sıra Microsoft’un yakın bir zamanda satın aldığı kod yazımına yardımcı bulut tabanlı yapay zekâ sistemi GitHub Copilot’un kullanımını, yazılım geliştiricilerinin kod yazımını otomatikleştirerek hantallaştıracağını öne sürerek engelledi.

ChatGPT, Microsoft tarafından desteklenen bir yapay zekâ modeli olmanın yanında platformda kullanılan yapay zekâ modellerini geliştirmek amacıyla geliştiricilere düzenli bir şekilde veri akışı sağladığı görüldü. Mart ayında ortaya çıkan bir hatada, kullanıcıların diğer ChatGPT kullanıcılarının sohbet geçmişlerini görmelerine neden oldu. Bu olayın yaşanmasının ardından, ChatGPT, kullanıcılara sohbet geçmişlerini gizleme ve yapay zekâ modelinin eğitimine katkıda bulunmama seçeneğini ekleyerek önlem almaya çalıştı.

Bu tarz yapay zekâ platformlarının kullanmasıyla yazdıkları kodları sızdırılmayacağını veya bu platformdaki geliştiriciler tarafından kullanılmayacağının bir garantisi olmadığını belirten Apple, en basitinden çalışanların e-posta oluşturmak için ChatGPT’yi kullanarak gizli bilgilerin karşı tarafa geçebileceğini ekleyerek tüm yapay zekâ platformlarının kullanımını yasakladı.

Apple, yapay zekâ platformlarını yasaklayan tek şirket olmamanın yanında Amazon’un mühendislerine kendi yapay zekâ araçlarını kullanmalarını istediği de belirtildi. Söylentilere göre Apple, kendi yapay zekâ modeli üzerinde çalışıyor.

Siri, Yapay Zekâ Tabanlı Özelliklerle Karşımıza Çıkabilir

Apple CEO’su Tim Cook, yakın bir tarihte yatırımcılarla gerçekleştirdiği görüşmede yapay zekanın potansiyeline övgülerde bulunduğunu ancak düzenlenmesi gereken sorunların olduğunu aktardı.

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.