ARM Ve Intel Çip Üreticilerinin Başını Ağartacak Virüs: Spectre

Spectre tarzı bir virüs yıllar milyonlara yakın kullanıcı etkilemişti. Güvenlik uzmanlarına işlemci, çip üreticileri olan Intel ve ARM'de Spectre tarzı yeni bir virüsün bulunduğunu açıkladı.

AMD, Intel ve ARM'ye ait birçok işlemciye Meltdown ve Spectre ismindeki kötü amaçlı yazılımlar milyonlara yakın kişinin cihazlarına bulaşmıştı.


Güvenlik açığının yaşanmasına neden olan bu kötü amaçlı yazılımlar işlemci ve çiplerin çekirdeğine sızmış halde bulunuyor. Güvenlik şirketi olan VUSec'in yayınladığı bir raporda yeni nesil güvenlik açığı bulundu. Bahsi geçen virüsün ARM mimarisine ve Intel teknolojisini kullanan işlemcileri hedef alıyor. Bunun anlamı dünya üzerinde milyonlardan fazla telefon ve bilgisayarın tehlike altında olduğu. Güvenlik raporunda dikkat çeken yerlerden biri de 2013 yılından sonra üretilmiş çiplerde bu virüsün tehlikesi altında olduğu.

Neoversi ve Cortex versiyonu ARM tarafından üretimi gerçekleştirilen işlemcilerin tehlike altında olduğu görüldü. Ancak AMD işlemcilerin bu tarz bir virüsün riski altında olduğuna dair bir veriye rastlanmadı.

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.