Beyin Çipi Firması İnsan Deneylerine Başlıyor

Elon Musk’ın kurucusu olduğu beyin implant şirketi Neuralink, insan deneylerine başlamaya hazır olduğunu açıkladı. Şirket, yakın bir tarihte klinik deneylerini gerçekleştirmek için FDA tarafından izin aldığını kamuoyu ile paylaşmıştı.

İleri düzey felçli hastaların sinirsel sinyallerini kullanarak harici teknolojik cihazları kontrol etmelerini sağlamayı hedefleyen bir beyin implantı olan "Link"i geliştiren Neuralink adlı şirket, ALS gibi bedensel hareketi engelleyen ciddi hastalıklara sahip bireylerin rahat bir şekilde kendilerini ifade etmek için zihinleriyle imleç hareketleri yaparak yazı yazmalarını amaçladıklarını belirtti.

Beyin sinyallerini çözümleyerek harici teknolojik cihazlar için komut dizisine çevirmeyi sağlayan BCI, gelişimine hız kesmeden devam eden beyin-bilgisayar arayüzü endüstrinin önemli bir parçası haline geldi. Tesla, SpaceX, Twitter ve Neuralink’in CEO’su Elon Musk, BCI teknolojisinin gelişmesine en çok katkıda bulunmuş olmasına karşın bu alanda en çok tanınmış kişi konumunda.

BCI Şirketlerinden Hiçbiri Son FDA Onayını Alamadı

İnsan hastalarla yapılacak deneyler için onay alan Neuralink, pazara bir adım daha yaklaşmayı başardı. Bir dizi ince, esnek kabloya bağlı ve sinirsel sinyalleri işleyerek tercüme eden, küçük dairesel bir yapıya sahip olan Link, ameliyat yoluyla hastaların beyinlerine yerleştiriliyor.

Bu çipe sahip olan hastalar, Neuralink uygulaması üzerinden beyinlerindeki cihazı nasıl kontrol edeceklerini öğrendikten sonra Bluetooth bağlantısı üzerinden harici klavye ve fareleri kontrol edebilecekler. Uzmanlara göre, bu teknolojinin felçli hastaların kendilerini ifade etmelerine büyük katkılar sağlamasının yanında yakın bir gelecekte akıl hastalığı ve körlük gibi çeşitli tedavisi pek mümkün olmayan hastalıklar için kullanılabileceği söyleniyor.

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.