Dijital Tacizlerin Önüne Geçmek Adına Google’dan Yeni Özellik

Aktivistler, gazeteciler, tanınmış kişiler için yaşanan dijital tacizlerin önüne geçmek için Google tarafından yeni bir araç geliştirildi.

Google ait olan Jigsaw (iş geliştirme merkezi) tarafından, Twitter'la ortak bir çalışma sürdürerek geliştirmiş oldukları özellik ünlü veya tanınmış kişilerin genel olarak karşılaştığı taciz durumuna odaklandı. Jigsaw'dan yapılan bir açıklamada "Geliştirmiş olduğumuz teknoloji özellikle kadın aktivistler, politikacılar, gazeteciler ve çevrimiçi ortamda herhangi bir kişinin oran olmaksızın çevrimiçi tacize maruz kalmış kişilere yardımcı olmasını hedefliyoruz" şeklinde ifadelerde bulundu.


UNESCO tarafından 2021 yılında yapılan bir araştırmada, dört kadın muhabirden yaklaşık üç muhabirin dünyada kötü niyeti olan insanlar tarafından hedef alındığı şeklinde raporlarını sundu. Kamuoyu ile paylaşılan raporda dini bağnazlık ırkçılık, homofobi ve diğer ayrımcılık şekilleri arasına ne yazık ki giren kadın düşmanlığının halka açık ortamlarda da tehdit etmek amaçlı kullanıldığını belirtti.

Google, tarafınca geliştirilen bu teknoloji ile nefret, linç söyleminin çevrimiçi ortamlarda kadına yönelik yapılan şiddeti engellemeyi amaçlıyor.

Jigsaw (iş geliştirme merkezi), Avrupa Kadın Lobisi, Uluslararası Gazeteciler Merkezi, Glitch, Afrika Yasası, PEN America, Online SOS, Right To Be dahil edilmek üzere insan hakları ve gazetecilik alanlarında uzmanlaşmış kişilerden görüşlerinin alındığını da söylüyor.

Bunun yanı sıra geliştirilen özellik, sivil toplum kuruluşları ve geliştiriciler Github'a Google tarafından yerleştirilmiş kodlara ücretsiz bir şekilde erişim hakkı verildi.

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.