Dolandırıcılıkta Yeni Yöntem: Ses ve Görüntü Taklitleri

Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen araştırmalarda, ses taklit uygulamalarıyla yapılan dolandırıcılık eylemlerinde ciddi artışların yaşandığını, bu sebeple büyük miktarlardaki paraların söz konusu olduğu durumlarda telefonla görüşmenin tehlikeli olduğu belirtildi.

Bu yıl 8’incisi düzenlenen Siber Güvenlik Hafta Sonu-META 2023 Kazakistan’da gerçekleşti. Etkinliğe katılan uzman isimler, Türkiye, Afrika bölgesi, Orta Doğu ile dünya genelinde dijital tehdit ortamındaki yaşanan gelişmeleri paylaştı.

Deepfake ve ses taklit uygulamaları ile birçok dolandırıcılık faaliyetlerinin gerçekleştiğini vurgulayan Kaspersky Uzman Veri Bilimcisi Vladislav Tushkanov, bunların engellenebilmesi için çeşitli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Dolandırıcılık girişimlerine karşı özellikle şirketlerin önlem alması gerektiğini vurgulayan Tushkanov, büyük miktarlardaki paraların telefon üzerinden verilmemesinin yanında tuzaklara düşmemek için çeşitli protokollerin olması gerektiğini belirtti. Tushkanov, eğitim ve farkındalığında çok önemli bir unsur olduğunu aktardı.

“Deepfake teknolojisi gün geçtikçe gelişiyor”

Bazı deepfake videolarının kolay bir şekilde anlaşılabileceğini aktaran Tushkanov, videolardaki kişilerin hiç gözlerini kırpmadıklarını söyledi. Deepfake video yaratmak için gerekli olan teknolojinin gün geçtikçe geliştiğini söyleyen Tushkanov, tamamen deepfake videoyu tespit edebilen teknolojilere de güvenmenin sağlıklı olmayacağını sözlerine ekledi.

“Her gün 400 binden fazla kötü amaçlı dosya servis ediliyor”

İnternet ortamında doğrulanması ve kontrol edilmesi imkânsız olan çok sayıda bilginin bulunduğuna dikkat çeken Tushkanov, internette olan bilgilerin baz alınarak önemli kararların alınmasının tehlikeli olduğunu, bu sebeple mutlaka bu bilgilerin kontrol edilmesinin yanında internette gördüğümüz her şeye inanmamamız gerektiğini söyledi.

Siber saldırılarla mücadelede makine öğrenmesinin yardımcı olmasının yanında önemli bir rolü de üstlendiğini işaret eden Tushkanov, her gün internet üzerinden 400 binden fazla yeni kötü amaçlı dosyanın servis edildiğini bu sebeple çok fazla oltalama gibi saldırılara maruz kalındığını belirtti. ChatGPT’nin oltalama saldırılarını tespit edebildiğini ancak arada bir de olsa bazı hatalar yaptığını söyleyen Tushkanov, sistemlere tamamen güvenilmemesi gerektiğini vurgulayarak önemli bir potansiyel taşıdıklarını sözlerine ekledi.

“Yabancı numaralardan gelen aramaları açmıyorum”

Cep telefonu kullanıcısı olan Fatma Yaprak dolandırıcılığın önüne geçmek için yabancı numaralardan gelen çağrıları açmamanın yanında yabancı numaralardan gelen iletilere, özellikle sosyal medya üzerinden arkadaş olarak eklemediği kişilerden gelen mesajlara itibar etmediğini belirtti.

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.