Dünya Üzerinde Gerçekleşmesi Planlanan En Büyük Siber Tatbikat Düzenlenecek

NATO, dünya üzerinde en büyük canlı siber tatbikatı düzenliyor. Yapılması planlanan tatbikat için Ukraynalı siber güvenlik uzmanları da bulunacak.

 NATO, dünya üzerinde en büyük ve en karmaşık bir şekilde düzenleyeceği uluslararası canlı siber tatbikatına başlıyor.

Her yıl düzenli bir şekilde gerçekleştirilen "Kilitli Kalkanlar" tatbikatı, bu yıl Estonya'nın başkenti Tallinn'de 19-22 Nisan tarihleri arasında NATO işbirliği ile çalışacak olan Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi tarafınca düzenlenecek.


Yapılacak olan tatbikata NATO müttefiklerinin yanında NATO ortağı ülkelerin siber savunma uzmanları bulunacak. Bu yılki tatbikatta Ukraynalı uzmanlarında bulunacak.

Askeri ve sivil bilişim sistemleri kullanılarak kritik altyapılara yönelik gerçek zamanlı olarak gelişmiş siber saldırılara karşı savunma yöntemlerinin test edilmesi planlanan tatbikatta, bunların yanı sıra olası bir siber saldırı durumunda askeri ve sivil birimlerin nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine yönelik savunma yöntemleri de denenecek.

Üniversiteler, devlet kurumları, şirketler ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği sağlanan tatbikat için NATO dışında CR14, Siemens, TalTech gibi önemli şirket ve kurumlar yer alacak.

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.