GIF Görüntü Formatının Yaratıcısı Steven Wilhite Hayatını Kaybetti

GIF resim formatının yaratıcısı Steven Wilhite, yetmiş dört yaşında ABD'de hayatını kaybetti. Korona virüsü sebebiyle vefat ettiği açıklandı.

1987 yılında CompuServe'de Steven Wilhite tarafından GIF resim formatı geliştirildi. Küçük sıkıştırılmış görüntüleri bu format üzerine sığdırmayı sağlayan bu buluş, o zamanki düşük güçte ve teknolojiye göre grafik verilerinin hızlı bir şekilde aktarılmasına olanak sağlamıştı.

GIF grafikleri ve basit animasyonları göstermek adına mükemmel bir araç haline geldi. İnternetin gelişmesinde sağladığı katkılardan dolayı 2013 senesinde Steven Wilhite'a Webby Ödülü verildi. 2000'lerin başlarında emekli olma kararı alan Wilhite, seyhat etmeye, model trenler yapmaya ve kamp yapmaya kendisini adadı. 

GIF kelimesinin telaffuz şeklinin nasıl olması gerektiğine yönelik yıllar boyu sürecek bir tartışma yaşandı. Ancak Wilhite 2013 senesinde yaptığı açıklamada Gif marka bir fıstık ezmesi markası gibi yumuşak söylenen "g" ile telaffuz edildiğini söyleyerek yasal bir anlaşmazlığın çözümünü sağladı.

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.