Google Depremler Yaşanmadan Uyaran Sisteme Sahip

Kullanıcılarının önlem almasını kolaylaştırmak için Google depremi yaşanmadan uyaran bir sistem geliştirdi. Geliştirilen bu sistem birçok insanın hayatını kurtarmakta önemli rol oynayacağı tahmin ediliyor.

Google, depremleri yaşanmadan önce haber veren sistemler geliştiriyor. Kullanıcılar özellikle son dönemlerde android telefonlarda hayat kurtarma ihtimali yüksek olan bir uygulama keşfetti. Bu uygulama Antalya'da yaşanan 5,3 büyüklüğündeki depremin sarsıntısı hissedilmeden hemen önce kullanıcılarını uyarı vermişti.


Uygulamanın kullanılması sanıldığının aksine karmaşık değil. Android sisteminin içinde bulunan aynı deprem ölçüm cihazlarının içinde de bulunan ivme ölçerler ile birlikte çalışıyor. Herhangi bir noktada bölgesel sallantı hissedildiği anda tüm toplanan veriler hızlı bir şekilde Google merkezine yollanıyor ve bulut servislerine yollanan veriler hızlı bir şekilde inceleniyor.

Sabit veya şarja takılı cihazların topladığı veriler kullanılıyor. Hareket halinde olan akıllı telefonların verileri kullanılmıyor. Hareket halindeki cihazlar sürekli sarsıldığı için yanlış veri olacağından Google kullanmıyor. Sabit cihaz olduğunda içerisinde bulunan ivme ölçerler aynı sismometre gibi çalışıyor.

Dünya insanlara can ve mal kaybına neden olan birçok deprem yaşandı yaşanmaya da devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda bu depremleri katlanarak artacağı tahminler arasında. Sadece İstanbul'da yaşanacak olan bir deprem bile tüm Türkiye'yi büyük bir yıkım içerisine sokabilir. Tam da Google geliştirmiş olduğu deprem uyarıcı sistem büyük bir öneme sahip oluyor.

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.