Meta Şirketine Milyarlarca Dolarlık Dava Açıldı

Yakın bir zamanda kullanımına son verilmiş olan yüz tanıma sistemi ile insanların biyometrik verilerini izinleri alınmadan toplandığını iddia eden Teksas Başsavcısı, milyarlarca dolarlık bir davayı Meta'ya açtı.

Ken Paxton (Teksas Başsavcısı) tarafından pazartesi günü yapılan bir şikayette eyalet gizlilik yasalarını ihlal ederek onaylanmadan sosyal medya platformunda video ve fotoğrafların, milyonlarca biyometrik verilerin toplamakla suçladı.


Facebook kullanıcılarının yanı sıra diğer sosyal medya kullanıcılardan da toplanan veriler kişilerin biyometrik verileri ve bu verilerin tamamen ticari kazanç için toplandığını ayrıca toplanan veriler Facebook tarafından kısa bir süre içerisinde silinmediği üçüncü taraf kişilere paylaşıldığını söyleyen Paxton dava ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Facebook artık kişilerin refahı ve güvenliği pahasına fazla para elde etmek amacıyla çocuklardan ve insanlardan yararlanamayacak. Artık durdurulması gerekiyor." Dosyada Facebook, Teksas eyalet yasası ihlal etmekle suçlanıyor. Yapmış olduğu her ihlal için 10.000$ para cezası alması isteniyor.

Facebook'tan gelen açıklamada geçen Kasım ayında yüz tanıma sisteminin kapatıldığını ve bir milyon kullanıcının verilerinin silindiğini bildirip iddiaların asılsız olduğunu söyledi.

Geçen yıl Facebook, izinsiz olarak yüz etiketleme sistemi ile verileri toplayıp eyalet biyometrik yasalarını ihlal ettiği için ILLinois'deki bir toplu davanın çözümü için altı yüz elli milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.

(Kategori: Teknoloji/Mobil Uygulamalar)

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.