Microsoft Yirmi Yedi Yılın Ardından Internet Explorer Tarayıcısının Fişini Çekiyor

Anlık olarak Chromium tabanlı Edge internet tarayıcısına kesin geçiş yapan Microsoft, geçmişte popüler olarak kullanılan internet tarayıcısı Explorer'ın kesin kapanma tarihini resmi olarak duyurdu.

Yirmi yedi yılın ardından tarihin tozlu raflarına kaldırılan Explorer, ilk olarak Windows 95'in plus paketinde web tarayıcı olarak kullanıcılarına sunulmuştu. 2016 tarihinde Microsoft cephesi Microsoft Edge internet tarayıcısına geçeceğini bu sebeple Explorer tarayıcısını sonlandırma gibi bir durumlarının olacağına dair açıklamada bulunmuştu. Şimdi ise tarayıcının kapanacağı tarihi kesin olarak açıklamış bulunuyor.

2003 yıllarında inanılmayacak derecede yüzde doksan beşlik kullanım oranlarına ulaşan Explorer, Google Chrome, Opera ve diğer web tarayıcıların yükselişi ile kullanıcı oranları bakımından hafife alınmayacak derece kayıplar yaşadı. Bunların yanı sıra 2020 yılına Microsoft Teams desteği Explorer'dan kaldırılırken 2021 yılında Microsoft 365 desteği kaldırılan ikinci uygulama oldu. 

Doksanlar ve iki binli yılların başlarında milyonlarca kişinin internete açılan ilk geçişi olarak sayılan, şimdilerde azımsanmayacak kullanıcı sayılarına ulaşmış diğer tarayıcılara erişim imkanı sunan Explorer, 15 Haziran 2022 yılında kullanıcıların erişimine kapanacak.     

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.