Milyonlara Yakın Android Kullanıcısının Verilerini Toplayan Bir Yazılım Bulundu

Bir yazılım geliştirme aracının, siber istihbarat girişimine karşı referans olarak gösterilmesi ile paylaşılan bilgilerde kullanıcıların telefon numaralarından mail adreslerine kadar  birçok kişisel bilgilerinin ele geçirildiği ve bunun karşılığında ise geliştiricilere para ödediğine dair iddialar bulunuyor.

Akıllı telefonların çıktığı ilk günden şimdiye kadar kullanıcı sayıları beş milyar seviyelerine yaklaştı. Bu beş milyar akıllı telefon kullanıcılarının üç milyarını android platformunu kullanan kişiler oluşturuyor. Azımsanmayacak seviyede olan android kullanıcı sayısı siber korsanların dikkatini çekse de istihbarat kurumlarının da dikkatini çekiyor. 

 

Amerika'da bulunan ulusal güvenlik ajansları için siber istihbarat çözümleri geliştirilmesinde destek olan Measurement Systems girişimi ile oluşturulan aracın hava durumu, radar, dua gibi pek çok türev uygulamalarda bulunduğuna dair kanıtlar bulundu.

Measurement Systems tarafından geliştirilen bu aracın, uygulama geliştiricileri tarafından yazılımlarına entegre etmeleri için ödemelerde bulunuyor. Uygulama kullanıcılarının mail adresleri, hassas GPS konumları, telefon numaraları gibi bir çok bilgisi rıza gözetmeksizin toplanırken kontrol panelleri üzerinden veri akışları sağlanıyor.  Measurement Systems kendisini geliştiricilere finans ve operatör servisleri adına çalıştıklarına dair ifadelerde bulunmuş.

Bu aracın yaklaşık altmış milyondan fazla cihazda kullanıldığı tahminler arasında yer alırken Measurement Systems kendisine karşı yapılan tüm iddiaları reddetti. Bu haberin duyulmasının ardından araç vasıtasıyla elde edilen verilerin akışı durdurulmuş ve Google bu aracı kullanan bir çok uygulamayı mağazası üzerinden kaldırmıştı. Halen pek çok uygulamada bu aracın tespit edilemediğinden kullanımda olduğu belirtiliyor.

Kaynak: https://www.engadget.com/google-pulls-apps-that-harvested-data-from-millions-of-users-084515744.html

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.