Oyun İçerisinde Yaşanan Siber Zorbalıklar Yapay Zeka İle Tespit Edilecek

Geniş kitlelerce tanınan e-spor oyuncusu Dennis Fong tarafınca geliştiriciliği yapılan oyun içerisinde toksik ve yıkıcı davranışların azalmasın yardımcı olmak için faaliyete geçirilen GGWP, yapay zeka ile siber zorbalıkların veya türevlerinin tespiti amaçlanıyor.

Çevrim içi mücadele içeren oyunlarda sohbet imkanı da bulunuyor. Bu imkanlar suistimal edilip oyun içerisinde ırkçılık, nefret söylemleri, moral bozmalar gibi siber zorbalıklar görülebiliyor. Bu olayların önüne geçmek için bir çok önlem alınmış, yeni çözümler üretilmiş olsa da Denis Fong tarafından geliştirilen yazılım dikkat çekmişe benziyor.


E-spor oyuncusu Denis Fong, yapay zeka uzmanı George Ng ve Crunchyroll (ABD merkezli anime ve manga distribütörü) Kung Gao beraber çalışarak GGWP projesi için özel yapılmış algoritmasıyla oyun içerisindeki zorbalıkların tespit edilmesi hedefleniyor.

Birçok oyun firmasıyla görüştüğünü söyleyen Fong, genel olarak siber zorbalıkların tespiti için gerekli ekipmanların olmadığını ayrıca bu ekiplerin olması ve yüksek miktarda bütçelerin olması gerektiğini söyledi. Oyun firmalarından aldığı şikayetler neticesinde geliştirdiği algoritma pek çok oyun firmasının üzerinden yük almışa benziyor.

Algoritma şu şekilde çalışıyor, oyun içinde sesli konuşmalar analiz edilip ardından gelen raporlarla harmanlanıyor. Daha sonrasında oyuncuların karşısına bir skor tabelası gösterip saldırganlığının ve ne tür konularda agresif davranışlar gösterdiğinin verileri gösteriyor. Konuşmaları metin olarak dökebilen sistem, oyunlara ve türlerine göre özelleştirilebilme şansı var. Bunların yanında hızlı hack, dost ateşi, klavyeden uzak kalma gibi eylemlerin algılama gibi özellikleri içerisinde barındırıyor.

Yılda tek bir oyundan İki yüz milyondan fazla şikayetin geldiği düşünülürse kolay bir şekilde entegre edilerek kullanılabilen sistem birçok sorunun çözümü olabilir.

Bu projenin faaliyete geçebilmesi için Riot, Sony, Steve Chen (YouTube kurucusu) gibi önemli firma ve kişiler on iki milyon dolara yakın yatırımlarda bulundu.

Kaynak 1: https://www.ggwp.com/

Kaynak 2: https://www.aroged.com/2022/03/22/cybersportsman-dennis-thresh-fong-announced-ggwp-artificial-intelligence-to-combat-cheats-and-toxicity-in-games/

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.