Propaganda Yapmaları İçin Rusya’da Bulunan TikTok Fenomenlerine Para Veriliyor

Vice News'in yayınlamış olduğu bir haberde, Putin hükümeti tarafından Ukrayna'ya yaptığı saldırının herkesçe haklı bulunması için videolar paylaşılması durumunda Rusya'da bulunan TikTok fenomenlerine para veriyor.

Popüler sosyal medya platformları, Rusya'nın işgalini insanlara haklı gösterecek ve yaşanan savaş için yanlış bilgilerin yayılmasını engellerken, Rusya kendisini haklı gösterme çabası içerinde.


Vice News'in haberine göre Rusya savaş propagandası yapmak için TikTok fenomenlerine ödeme yapıyor. Oluşturulan bir Telegram kanalı üzerinden içerik üreticilerine hangi içeriği ne zaman, kimlerin hedeflendiği, kimlere ulaşması gerekiyor gibi yönlendirmeler yapılıyor. Vice News'in yaptığı haberin devamında bahsi geçen fenomenlerin bir milyona aşkın takipçilerinin bulunduğu ve bu içerik üreticilerin ise kimler olduğu bilinmeyenler arasında. Ancak, Telegram kanalından fenomenler ile iletişime geçen kişinin bir gazeteci olduğu atılan iddialar arasında.

Vİce News'in bu konu ile alakalı yürüttüğü araştırmasında bahsi geçen videoların bulunduğu kanal, dokuz Mart'ta aniden kapandığı söyleniyor. Rus hükümetinin yapmış olduğu bu hamleye karşın popüler sosyal medya platformu TikTok hiç bir açıklamada bulunmadı. Vice News, Ukrayna'ya karşı Rusya'nın saldırılarını insanları etkileyebilecek ve yanlış bilgileri aktaran içerikleri tespit edebilme konusunda genel bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Haber kaynağı: https://www.vice.com/en/article/epxken/russian-tiktok-influencers-paid-propaganda

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.