Rusya Tarafınca Engel Konan Twitter’dan Yeni Hamle Geldi

Rusya, ülkesinde kullanım engeli getirdiği popüler sosyal medya platformu Twitter, Rus ülkesindeki kullanıcıları için sansürsüz bir kullanım sunan yeni sürüm hazırladığını duyurdu.

Ukrayna ile savaşa giren Rusya, sosyal medya üzerindeki bilgi akışlarına sınırlandırma getirmek adına ilk önce Facebook kullanımına engel koyup, Twitter kullanımına ise erişim kısıtlaması getirdi. Her iki popüler sosyal medya platformu Rus devletine ait medya kuruluşlarının içeriklerine erişim kısıtlaması getirirken Rusya'da bulunan insanlar arasındaki iletişimi sağlamanın yollarını aradıkları söylentiler arasında.


Twitter'ın kullanılabilmesi için "onion" uzantılı sürümler Rusya'da bulunan kullanıcılar için hazırlanıyor. İsterlerse Tor tarayıcısını indirerek de Twitter'ın yeni sürümüne kullanıcılar erişebiliyor. Tor tarayıcısının kullanımı ile Deep Web olarak tabir edilen "karanlık ağ" üzerine de erişim sağlanmış olunuyor. Genel olarak güvenliklerini sağlamak için baskıcı devletler tarafından engellenen içeriklere ulaşmak isteyen kişiler Deep Web'i kullanıyor. BBC ve Facebook gibi birçok sitenin Tor üzerinde erişim sağlanabilen sürümleri mevcut.

Başka şirketlerle birlikte onion üzerinde siteleri kurmak adına çalışan internet güvenliği uzmanı ve yazılım mühendisi olan Alec Muffett, Twitter hesabı üzerinden Twitter platformuna yeni gelecek olan hizmeti duyurdu.

Rusya hükümeti, Ukrayna'nın işgali ile ilgili bilgilerin kendi kontrolleri dışında yayılmasını engellemek için sosyal medya içeriklerine erişimin ve bağımsız haber kurumlarının erişimine ulaşılmamasını sağlamak adına yoğun bir çaba içerisinde.

Geçen haftalarda Rus yetkili kişiler tarafından devlete ait medya kuruluşlarının sosyal medya kullanımına erişim engeli getirilmesi üzerine kendi ülkesi içerisinde yer alan BBC, Twitter ve ABD tarafından finansal olarak desteklenen Voice of America, Radio Liberty - Radio Free Europe engellendi.

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.