Timbuktu El Yazmaları Artık Dijitalde

Cihatçılar, yıllar önce Timbuktu el yazmalarının hepsini ortadan kaldırdıklarını düşünmüşlerdi, şimdi Google Timbuktu el yazmalarını dijital ortama geçirerek kırk bin eseri dijital kütüphanesine yerleştirdi.

Yaklaşık on yıl öncesinde Timbuktu şehrini basan Cihatçılar, şehrin önemli değerlerinden olan iki kütüphaneyi ateşe verdi. Malili bir kütüphaneci el yazmalarını arabalar ve ciplerle kaçıran bir ekibe liderlik ediyordu. Kırk bin el yazması dokuz yılın sonunda kurtarılarak Google tarafından dijitalleştirilerek herkesin kullanımına açık hale getirildi.

On birinci yüzyıldan kalma olan el yazmaları tıp, astronomi, matematiğe dair bilgiler barındırmasının yanında İbranice ve İslami savaş karşıtı polemiklerin yazılı metinler yer alıyordu. Bu yazıtlar İtalyan kağıdından koyun, keçi ve inanılmayacak derece balık derisine kadar bir bütün parşömenler üzerine yazılmıştı. Ülkenin konumu açısından altın merkezi rolü sebebiyle bazı yazıtlar altın varaklar ile süslenmişti.

Mali kültürün bir parçasını oluşturan bu el yazmaları Mali Magic'in önemli parçalarından birini oluşturuyor.


Mali Magic

Güvenli bir ortam sağlandıktan sonra Timbuktu'ya geri dönen el yazmaları, kütüphaneciler tarafından eserlerin herkes tarafından ulaşılabilmesi için dijital ortama aktarıldı.


Dr Abdel Kader Haidara

Dr Abdel Kader Haidara yaptığı açıklamada, Afrika'nın tüm tarihinin sözlü olduğunu ve bu eserlerin Afrikalı insanların elleri ile benzersiz bir biçimde kırk binden fazla el yazması eserin bulunduğunu dile getirdi.


Timbuktu el yazmalarından örnekler
Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.