UMA Coin Hakkında Merak Edilenler

İki karşı tarafın kendileri arasında oluşturdukları synthetix varlık (merkezi bulunmayan finans sistemi için bir protokol) ve finansal sözleşmeleri için Ethereum (birçok kripto para biriminin altyapısını oluşturan sistem) üzerinden bir merkezi bulunmayan finans protokolüdür.

Kullanıcılarına sunulan protokol, karşı tarafın kazançları veya faiz ödemeleri hakkında  yıpranma payı veya sermaye kazancı dahil edilmek üzere belirlenmiş bir dayanağın toplam getirilerinin ödendiği iki taraflı bir sözleşme olan ve adı "Toplam Getiri Swap" olarak bilinen bir modeli sistemi içerisinde kullanır. Karşı taraf düzenli bir şekilde sabit nakış akışı sağlayarak ödemelerini gerçekleştirir. Dayanak varlığa genel olarak referans varlık denilir ve takas ile gelecekte belirlenmiş bir tarihte ödemeler yapılır, işlem sonlanır.


Protokol yönetimi için öncelikle UMA belirteci kullanılır. Belirteç, sahibine DVM (Veri Doğrulama Mekanizması) üzerine yapılan yükseltmeler gibi yönetim hakkında oy kullanma, bir ticaret kurumunun batması üzerine anlaşmazlıkların çözülmesi, yeni sentetik varlıkların oluşturulması gibi haklar tanır. 

Toplam token talebi her oylama gerçekleştiğinde %0,05'lik bir oranla şişirilir ve sadece çoğunluk üzerinden oy verenlere dağıtımı yapılır. Kaybetmiş olan tarafa oy vermemek veya vermek dolaylı olarak kişinin stokladığı jetonlarında seyrelmeler başlayacaktır.

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.