Yazılımın En Merak Edilen Alanı: Web Geliştiriciliği

Günümüzdeki yazılım sektörünün gelişmesine imkân sağlayan alanların başında web geliştiriciliği bulunuyor. Zaman ilerledikçe daha da önemi artacak olan bu meslek, insanların ilgisini çeken ve yüksek gelirli meslekler arasında yerini aldı. Bu mesleğe olan ilginin artmasından dolayı insanların kafasında pek çok soru oluştu. Bu sorulara cevap için özel bir firmada Jr. Full-Stack Developer olarak çalışan Umut Can Arda ile hem sektöre yönelik hem de web geliştiriciliğinin püf noktalarına yönelik röportaj gerçekleştirdik. İşte tüm yönleriyle web geliştiriciliği…

Web geliştirme temelde iki gruba ayrılıyor birincisi web tasarımı (front-end), ikincisi ise web programlama (back-end). Bu alana ilgi duyan kişiler için şunu söylemekte fayda var öncelikle web tasarımı ile web geliştirme birbiriyle karıştırılmaması geren iki farklı alandır. Her ne kadar ikisi birbiriyle bir bütün olarak çalışsalar da kullanılan programlar arasında ve çalışma alanları bakımından tamamen farklıdır.

Web geliştiriciliği nedir?

Umut Can Arda, web geliştiriciliğini internet tarayıcısı üzerinde çalışan uygulamaların geliştirilmesi, tasarlanması, programlanması üzerine gerekli çalışmaların yapıldığı alan şeklinde tanımlamada bulundu.

‘Doksanlı yıllardan itibaren olduğu gibi önü her zaman açık…’

Çoğu şirketin artık web geliştiriciliği üzerine iş ilanları vermediğini bunun yerine full-stack, back-end, front-end şeklinde vermesi üzerinden bakıldığında önünün açık olduğunu aktaran Arda, büyük şirketlerin birçoğunun artık tamamen web üzerinden geliştirmelerde bulunarak tüm platformlarda çalışacak şekilde projeler ürettiğini söyledi. Doksanlı yıllardan itibaren olduğu gibi önünün her zaman açık olacağının altını çizdi.

‘Merak, devamlılık ve yılmamak…’

Öncelikle çok çalışılması gerektiğine vurgu yaparak web geliştiriciliğinin temelde ikiye ayrıldığını bu ayrımdan ilkinin front-end yani tarayıcıda görünen kısımların hepsinin tasarımını koda dökme işlemi, diğerinin ise back-end yani görünen kısmın arkasındaki işlemlerinin kodlarla gerçekleştirilmesi olduğunu belirten Arda, bu alanlarda uzman olmak için yılların gerektirdiğini ancak kişiden kişiye bu durumun farklılık gösterdiğini söyledi. Kişinin proje geliştirirken çeşitliğini arttırması ve sürekli gelişme açık olması gerektiğini bunların yanı sıra tekrara düşmemesinin kariyeri için önemli bir etmen olduğunu aktaran Arda, merak unsurunun, devamlılığın ve yılmamanın çok önemli olduğunu söyledi.

‘Web sitesi yapmak için şu kök diller bilinmeli…’

Back-end kısmında PHP, JavaScript, Python, C# yazılım dillerinden bir tanesini bilerek server kısmını tamamlayabileceğini, front-end kısmında ise HTML, CSS, JavaScript olan bir web sitesinin yapımı için gerekli kök dillerinin bilinmesi gerektiğin aktaran Arda, HTML, CSS ve JavaScript dillerini her iki kısmının da bilmesi gerektiğini aktardı. Front-end bir yazılımcının dillerin farklı frameworklerini de öğrenerek mesela JavaScript dilinde vue, angular, react gibi alt frameworkleri öğrenerek tam bir front-end tasarımını yapabileceklerini belirtti.

‘Düzenli ve verimli çalışılması koşulu ile 6 ay, 1 sene arasında web geliştirici olunabilir, büyük şirketin küçük adamı olacağınıza, küçük şirketin büyük adamı olun…’

Web geliştiricisi olabilmek için mecburen bir süreye yayılması gerektiğini ancak bu sürede ne kadar verimli çalışıldığının daha önemli olduğunu belirten Arda, düzenli ve verimli çalışılması koşulu ile 6 ay, 1 sene arasında sıfırdan proje geliştirebilecek bir seviyede web geliştirici olunabileceğini hatta bu 1 senenin sonunda profesyonel bir iş arayışına girilebileceğini aktardı. Yazılım dillerinin çok kapsayıcı bir özelliğinin olduğunu söyleyen Arda, önce dilin anlaşıldığını sonra yazmaya çalışıldığını ardından ise daha iyi yazılmaya çalışıldığı gibi özelliklerinin tecrübeyle oturacağını belirtti. Arda, yazılımda tecrübe sahibi olmak isteyen birinin çok fazla proje geliştirmesi, alınan kurslara veya izlenilen videolardaki çalışmalara bağlı kalınmaması gerektiğini vurguladı. Başlangıç için büyük şirketin küçük adamı olunacağına, küçük şirketin büyük adamı olunması gerektiği ifadelerinde bulunan Arda, küçük şirketin büyük adamı olunduğunda projenin çok geniş bir kısmının göründüğünü, bu projelerde karşılaşılan hatalarla nasıl mücadele edildiğini, nasıl çözüm yollarının uygulandığı görülüyor ancak büyük şirketin küçük adamı olduğunda sadece projenin belli bir kısmında ve belli bir noktasına odaklanılabildiğini belirterek sektörde nasıl bir yol izlenilmesi gerektiğini söyledi. Arda, yazılım öğrenme ve geliştirme sürecinde asala çok iyiyim yanılgısına düşülmemesi gerektiğini her zaman kendinden daha iyi birinin olduğu bilincinde olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

’JavaScript dilini çok iyi bilen biri rahatlıkla Türkiye’de ve yurt dışında iş bulabilir…’

JavaScript dilini çok iyi bilen birinin rahatlıkla Türkiye’de ve yurt dışında iş bulabileceğini çünkü şirketlerin fornt-end de olsa back-end de olsa hep JavaScript dili ile projelerini yürüttüğünden hem firma hem kişi için faydalı bir durum olduğunu aktaran Arda, JavaScript bilen bir yazılımcının sektörün her yerinde çalışabileceğini söyledi. Front-end ve back-end dillerini bilerek bir yere kadar gidilebileceğini söyleyen Arda, ek olarak rahat iş bulmak isteyen birinin öncelikle bilmesi gereken dilin JavaScript ardından Flutter olduğunu on söz olarak ekledi.

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.