Zeugma Mozaik Müzesi Hakkında Bilgiler

Türkiye, jeopolitik konumu sebebiyle birçok medeniyetin beşiği olmuştur. Bu medeniyetlerden kalma birçok tarihi eser günümüze kadar ulaşmış olup varlığını Anadolu coğrafyasındaki çeşitli müzelerinde gelecek ziyaretçiler için sergilenmektedir. Bugün sizlere mutlaka gidilmesi gereken müzelerden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Gaziantep ilinde bulunan Zeugma Mozaik Müzesi, arkeologlar ve sanat  tarihçileri için değeri yüksek olan bir yer olsa da kültüre ve tarihe meraklı her yaşıttan birey için çok önemli müzelerimizden biridir. Türkiye'yi ziyaret etmek isteyen bir kişi için müzede sanatsal zenginliğin yanında çeşitliliğin fazla olması  tek başına yetebilecek bir sebep olsa da içerisinde taşıdığı değerler anlamında cezbedici bir yer.

Binadan bahsedecek olursak gerek büyüklük gerek içerisinde bulunan mozaik kaplamaların büyüklüğü anlamında dünyada bulunan en büyük mozaik müzelerinden birisi konumundadır.

Sergilenen eserlere göz atıldığında içerisinde bulunan Antik dönem kiliseleri, Süryani ve Hristiyan dinine ait simgesel tasvirlerin mozaikler üzerine işlenerek sergilenmesi muazzam bir sanat zevkinin yansıtılmasıyla müzeyi ilgi çekici bir hale getiriyor.

İçerisinde yaşadığımız yüzyılda gerçekleştirilen en büyük arkeolojik keşiflerde biri olan Zeugma Antik Kenti, kapladığın alan bakımından iki bin beş yüz metre karelik bir kısmı bulunmaktadır. Şuan ki dönemde sanatsal faaliyetlerin en üst noktadaki örneklerini mozaiklerin yanı sıra Roma döneminden kalma heykellerin olması ve çeşme, sütunların müze içerisinde bulmak mümkün.

Zeugma Kelime Anlamı Olarak Ne Demek?

Mezopotamya, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış medeniyetler beşiği olarak bilinir. Fırat ve Dicle Nehirleri arasında bulunmasından dolayı çok uzun yıllar boyu verimli toprakları bulunmuştur. Büyük İskender, tüm dünyayı fethetmeyi kendine amaç edinmişti. Anadolu topraklarında bulunan Büyük İskender'in komutanların biri olan Selevkos Nikator, yerleşim bölgesi kurmak adına Fırat Nehri'nin kıyısını seçmişti. Selevkos Euphrathes olarak anılan bu bölge Roma himayesi altına girince ismi köprü başı anlamına gelen Zeugma olarak değiştirildi. Pek çok medeniyetin ve kültürler arasında yüzyıllar boyu geçiş noktası görevi gören yer için yerinde verilen isim olduğunu söylemek gerekir. 


Müze içerisinde yer alan tüm mozaik eserler bir ustalık eseridir. Birçok eser beş yüz bin parçanın bir araya gelmesiyle oluşuyor bunların yanı sıra panoda gösterilen figürler gerçekçi ve canlı olmalarıyla kişide heyecan yaratıyor. Zeugma Mozaik Müzesinde öne çıkan eserlerden biri Çingene Kızı (MS 2.-3.yy) isminde mozaik eserinden bahsetmezsek olmak. Müzenin en önemli parçası hangisi diye sorulsa gösterilecek ilk eser Meanad bilinen adıyla Çingene Kızı mozaik pano eseridir. Diğer eserlere oranla ufak ve parça halde bulunmuştur. Eseri incelemek istersek oluşturulan portrede bakışları ön plana çıkarmak için özel bir teknik kullanılmış. Yüzde bulunan hüzün ve sevinci aynı anda gösterilmesi portre sanatında varılan noktayı gözler önüne seriyor. Eserimiz Helenistik Dönem Resim sanatında kullanılmış üç çeyrek bakış şeklinde isimlendirilmiş bir teknikle yapılmış. Bahsettiğimiz bu teknik resim alanında ismi duyulmuş büyük sanatçılar tarafından kullanılmış olup örnek verecek olursak Mona Lisa tablosu Leonardo Da Vinci tarafından bu teknik kullanılarak yapılmıştır. Bu özellikler göz önüne alındığında Çingene Kızı eseri Gaziantep ilinin sembolü haline geldi.    

Gaziantep'te bulunan Zeugma Mozaik Müzesi'ni ziyaret etmek isterseniz 08.30 - 18.30 saatleri arasında haftanın her günü açık. Ücretlerine değinecek olursak öğrenciler için ücretsizken yetişkin bireyler için 50₺ gibi giriş ücretleri bulunuyor. Tüm devlet müzelerine giriş için 60₺ değerinde Müze Kart satın almak mantıklı bir seçim olabilir.

Anna Nikova
alihangok

2002 yılında Gölcük'te doğdum. Lise zamanlarında başlayan gazeteciliğe olan merakım üniversitede yeni medya ve iletişim bölümüyle devam ediyor. Genel olarak teknoloji, oyun ve bilim konularıyla ilgilenmekteyim.